начало   за нас    реклама   контакти


» Здраве
» Облекло
» Храни
» Играчки
» Колички
» Козметика
» Аксесоари
» Градини и ясли
» За бременни
» Обзавеждане
» Заведения
Ако желаете да добавим безплатно Вашия обект в каталога, кликнете тук
СтатииФеноменът Игра

Игрите задоволяват множество личностни потребности на децата, защото са отражение на действителността. Допринасят за социализацията на детето - включването на индивида в обществените отношения.

Чрез играта децата се приобщават към света на възрастния. Тя е вродена и водеща в предучилищна възраст дейност. Създава условия за интелектуалното развитие на детето.

Дава възможност да развие трите типа отношения: към предметите, към другите хора и към себе си. Първите пред игрови форми започват да се развиват от 8-я месец след раждането на детето, като първоначално майката играе, а детето е зрител и реагира емоционално. Подготвителен етап за развитието на различните видове игри е предметната, която възниква при общуването на детето с възрастния.

Играта може да бъде под формата на:
-Индивидуална: детето играе само.
-Съвместна: дете-дете, дете-възрастен.
-Групова: няколко деца.

Игрите биват творчески (сюжетно-ролеви, игри-драматизации, режисьорски и строително-конструктивни) и игри с правила и се развиват в следната последователност:

-Сюжетно- ролеви: нпр.игра на чичо доктор, мама и бебе ,трамвай и пътниции др.
-Игри- драматизации: по сюжет от приказка или филмче.
-Режисьорски: детето само разиграва сюжет и изпълнява ролите на всички персонажи.
-Строително- конструктивни: нпр.\"Строител\" и др.
-Игри с правила: нпр.криеница, подвижни игри с топка и др.,като се изисква спазването на определени правила.

Играчката: Чрез нея се осигуряват условия за ранното усвояване на обществения опит и за комплексното развитие на децата. Тя е специфичен предмет предназначен за игра и обединява основните дейности: игра, труд и учение. Необходимо е да отговаря на определени условия за сигурност и нравствено възпитание. Желателно е играчките да бъдат безопасни и здрави, както и подбрани според възрастта на детето. При деца под 3г.избягвайте дребни или разглобяеми играчки, кукли с коси, зарчета. В кърмаческа възраст се препоръчват гумените и меки играчки, но не плюшени. Разбира се в предучилищна възраст играчките се обогатяват и са различни за момиченцата и момченцата. Препоръчителни са дидактичните игри т.е. игрите с образователни цели.

И още нещо, погледнете детето си когато играе и може би ще познаете в него себе си. Огромно постижение е да станете за детето си образец за подражание. Само когато сте в играта с вашето дете, можете да го разберете истински. Играйте с детето си.

Автор:
Мариана Чомпалова - детски социален педагог
www.moetodete.com

© 2006, VarnaBebe.com, Всички права запазени :: условия за ползване ::
Търси
Научавайте за
всичко ново в сайтаКошарка за игра
Lusso Cam
Цена: 135.00 Лева
На каква възраст родихте?

Между 16 и 20 год.
Между 21 и 25 год.
Между 26 и 30 год.
Между 31 и 35 год.
Над 35 год.
Гласували: 1899