начало   за нас    реклама   контакти


» Здраве
» Облекло
» Храни
» Играчки
» Колички
» Козметика
» Аксесоари
» Градини и ясли
» За бременни
» Обзавеждане
» Заведения
Ако желаете да добавим безплатно Вашия обект в каталога, кликнете тук
СтатииПсихичното развитие при деца от 0 до 3г.

Стълбица за психичното развитие при кърмачетата:

До 4-та седмица след раждането на детето: Детето изправя глава за кратко време. Трепва и се вслушва в силен звук. Вглежда се в надвесен над него човек. Издава неопределени звуци.

8 седмици: Задържа главата си изправена, когато е взето на ръце. Следи с поглед движещи се предмети. Усмихва се, когато му се говори. Издава тихи гласни и гърлени звуци.

12 седмици: Държи главата си изправена, има опора на краката. Следи с глава движещи се предмети. Реагира оживено при говор. Гука често и продължително.

16седмици: Обръща глава по посока на звук. Посяга и хваща висящи играчки. Смее се с глас при закачки. Произнася разнообразни звуци.

20 седмици: Обръща се от гръб по корем. Хваща подадена играчка и я задържа. Различава познати и непознати хора. Различава гласа и тона при говорене.

24седмици: Опитва се да пълзи. Само взема играчка и се заиграва. Вглежда се в образа си в огледало. Произнася случайни звукосъчетания.

28седмици: Опитва се да сяда самостоятелно. Заиграва се продължително с играчка. Радва се на приятен човек. Произнася продължителни звукосъчетания.

32седмици: Изправя се хванато за опора. Настойчиво се добира до играчка. Радва се при игра на4 криеница\". Търси с поглед предмет при запитване.

36седмици:Пристъпва в страни. Чука две кубчета едно в друго. Прави\" довиждане\" с ръка. Произнася по подражание срички.

40седмици: Ходи водено за ръце. Различно играе с различни играчки. Радва се при похвала \" Браво\". Изпълнява поръчки по словесни указания.

44седмици:Ходи след подвижна опора. Поставя предмет в кутия. Радва се при име на приятен човек. Звукоподражава.

48седмици: Застоява се изправено без опора. Пие самостоятелно от чашка. Реагира с неудоволствие при забрана. Прави опити за произнасяне на първа дума.

52седмици /1г./: Пристъпва самостоятелно или с опора. Поставя две кубчета едно над друго. Радва се, когато изпълни задача. Произнася 4-5 осмислени думи.

Забележка: До 1 г.възрастта на детето се изчислява в седмици. Показателите са моторика,сензорика,емоционално и социално развитие и говор.Т.нар.квотиент на псих.развитие се изчислява със специална формула. Ако детето изостава в някои от показателите,място за тревога няма,всеки е различен и индивидуален. При проблем се консултирайте със специалист.

Психичното развитие от 1 до 3г.

Показатели:

15 месеца:Детето си служи с 10 и повече думи.Изпълнява добре поръчки.Държи молив и оставя следи.Държи лъжичка при хранене.Поставя 5 кубчета едно над друго.Ходи само,но често пада.

18 мес:Опитва се да свързва две думи в изречение.Иска всичко да свърши само.Драска спонтанно и с усърдие.Опитва се да се храни самостоятелно.Изобразява наблюдавани действия и играчки.Ходи стабилно,рядко пада.

21мес:Назовава 5 изображения по картина.Търси помощ от възрастен.Драска в границите на листа.Храни се самостоятелно.Хвърля топка в кутия.Опитва се да тича.

24мес:Задава първи въпроси.Влиза във взаимодействие с деца.Чертае хоризонтални и вертикални линии.Регулира физиологичните си нужди.Прегъва лист хартия.Качва се и слиза по стълба с опора.

30мес:Задава разнообразни въпроси.Може да се убеди с думи.Чертае крива затворена линия.Съобщава редовно за физиологичните си нужди.Откопчава копчета.Тича значително добре.

36мес:Може да разказва свързано.В играта се вживява в роля.Рисува балон и др.Само се съблича и събува.Вгнездява 5 кубчета.Качва се и слиза по стълба без опора.

Забележка:От 1 до 3 г. календарната възраст се изчислява в месеци.Показателите са:говор,емоционално и социално развитие,изобразителна д-ст,навици,умения на ръката и моторика.
Не забравяйте, за цялостното развитие на вашето дете основното е то да получава от родителите си преди всичко ЛЮБОВ.

Автор:
По Манова - Томова
Мариана Чомпалова - детски социален педагог
www.moetodete.com

© 2006, VarnaBebe.com, Всички права запазени :: условия за ползване ::
Търси
Научавайте за
всичко ново в сайтаКошарка за игра
Lusso Cam
Цена: 135.00 Лева
На каква възраст родихте?

Между 16 и 20 год.
Между 21 и 25 год.
Между 26 и 30 год.
Между 31 и 35 год.
Над 35 год.
Гласували: 1899